Let op: deze planten zijn giftig voor huisdieren en kinderen

Giftige planten voor huisdieren en kinderen giftige planten

Met mooie planten en een beetje groen fleur jij jouw huis en tuin op! Maar voordat je naar de winkel gaat en begint met het kopen van planten, is het belangrijk om een beetje onderzoek te doen. Sommige planten zijn namelijk giftig voor huisdieren en kinderen. Ik vertel je er meer over giftige planten en waar je op moet letten!

Waarom onderzoek doen naar planten?

Het is belangrijk om onderzoek te doen naar planten voordat je ze koopt en plant, omdat sommige planten gevaarlijk kunnen zijn voor je huisdieren en kinderen, of huisdieren die in de omgeving leven als het gaat om buitenplanten. Als je niet weet welke planten veilig zijn en welke planten gevaarlijk kunnen zijn, loop je het risico dat huisdieren of kinderen ziek worden of zelfs sterven als ze de planten eten. Door onderzoek te doen naar planten voordat je ze koopt en plant kun je ervoor zorgen dat je alleen planten koopt die veilig zijn voor je huisdieren en kinderen, of rekening houden met waar je de plant neerzet.

Planten die giftig zijn voor huisdieren

Als je huisdieren hebt is het belangrijk om te weten welke planten giftig voor hen kunnen zijn. Hieronder staan enkele veel voorkomende planten die giftig kunnen zijn voor huisdieren:

  1. Lelies – Lelies zijn erg giftig voor katten en kunnen nierfalen veroorzaken. Zelfs het likken van de stuifmeel kan schadelijk zijn.
  2. Philodendrons – Philodendrons zijn giftig voor zowel katten als honden. De symptomen van vergiftiging variĆ«ren van irritatie van de mond en keel tot braken en diarree.
  3. Sago palm – De Sago palm is een populaire kamerplant, maar de zaden van de plant zijn zeer giftig voor honden en katten en kunnen leiden tot leverfalen en zelfs het overlijden van jouw dierenvriend.
  4. Dieffenbachia – Deze populaire kamerplant is giftig voor zowel katten als honden en kan leiden tot zwelling van de tong en lippen, waardoor het ademhalen moeilijk kan worden.
  5. Azalea’s – Azalea’s zijn erg giftig voor honden en katten en kunnen braken, diarree en zelfs een verlaging van de bloeddruk veroorzaken.

Haal deze planten dus niet in huis als je huisdieren hebt! Zo voorkom je dat jouw huisdier gezondheidsproblemen krijgt door giftige planten.

Giftige planten voor kinderen giftige planten huisdieren

Planten die giftig zijn voor kinderen

Er zijn veel planten die ook giftig zijn voor mensen. Kleine kinderen kunnen een plant nog wel eens aanraken, in hun mond stoppen of in de ogen wrijven. Als je kinderen hebt is het dus belangrijk om te weten welke planten giftig voor hen kunnen zijn. Hieronder staan enkele veel voorkomende planten die giftig zijn voor kinderen:

  1. Engelentrompet – De Engelen trompet is een populaire sierplant, maar alle delen van de plant zijn giftig en kunnen hallucinaties, verwardheid en zelfs coma veroorzaken. Bij een hoge inname is deze plant levensgevaarlijk!
  2. Oleander – Oleander is een mooie struik die in veel tuinen wordt geplant, maar alle delen van de plant zijn zeer giftig en kunnen braken, diarree, hartritmestoornissen en zelfs de dood veroorzaken. Wees je hier bewust van!
  3. Dieffenbachia – Deze plant – die ook giftig is voor huisdieren – is ook giftig voor kinderen. Het sap van de plant kan leiden tot zwelling van de tong en lippen waardoor ademhalingsproblemen kunnen ontstaan.
  4. Wolfsmelk – Wolfsmelk is een buitenplant die in veel tuinen wordt geplant vanwege de mooie bloemen, maar het melksap van de plant is zeer giftig en kan ernstige huidirritatie en oogirritatie veroorzaken.
  5. Dieprode monnikskap – Deze plant is een populaire tuinplant vanwege de mooie bloemen, maar het is een van de meest giftige planten die er bestaan! Aanraking zal zorgen voor blaren en kan zelfs zorgen voor verlamming.

Giftige planten voor binnen- en buitenshuis

Zoals je kunt lezen kunnen zowel binnen- als buitenplanten giftig zijn voor huisdieren en kinderen. Het is belangrijk om te onthouden dat giftige planten niet altijd gemakkelijk te herkennen zijn. Sommige giftige planten hebben mooie bloemen of kleurrijke bladeren waardoor ze onschuldig lijken.

Zorg dus dat je goed onderzoek doet naar planten voordat je ze aanschaft en een plek in huis of in de tuin geeft. Zo weet je zeker dat al jouw planten kind- en huisdiervriendelijk zijn. Kies je toch voor een giftige plant? Wees je hier dan bewust van en houd deze buiten bereik van kinderen en huisdieren. Ook kan het verstandig zijn het plantenkaartje te bewaren zodat je – mocht er toch iets voorvallen – weet met welke plant je te maken hebt. Zo kan de huisarts of dierenarts adequaat handelen!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *