4 x tips om makkelijk een meer duurzame tuin te creëren

Tips voor een duurzame tuin

De tuin is jouw plekje om het hele jaar door van te genieten. Als je van tuinieren houdt is het niet alleen leuk om je tuin te laten groeien en bloeien, maar ook om bezig te zijn met het duurzame aspect van je buitenruimte. Door duurzame manieren aan te leren en duurzame materialen te gebruiken, kun je water besparen, de biodiversiteit bevorderen en je eigen stukje natuur creëren. Ik deel enkele tips om te helpen bij het creëren van een duurzame tuin!

Water besparen in je tuin

Een van de eenvoudigste manieren om je tuin duurzamer te maken, is door het gebruik van waterbesparende maatregelen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van een sproei- of druppelsysteem in plaats van het handmatig water geven van planten. Ook kun je een regenton gebruiken om regenwater op te vangen en dit te gebruiken om je planten water te geven. Als je planten hebt die meer water nodig hebben, zoals groenten of bloemen, kun je ook mulchen rond de planten om het water langer in de grond te houden. Hiervoor kan je bijvoorbeeld boomschors gebruiken.

Gebruik lokale tuinmaterialen

Als je materialen nodig hebt voor je tuin, overweeg dan om lokale materialen te gebruiken in plaats van materialen die van ver komen. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van lokaal hout in plaats van exotische materialen die van ver moeten worden vervoerd. En koop je planten bij de lokale kweker! Door lokaal te kopen steun je kleine ondernemers, kun je bijdragen aan de lokale economie én verminder je tegelijkertijd de milieubelasting.

Verhoog de biodiversiteit in je tuin

Een manier om de biodiversiteit in je tuin te verhogen, is door het gebruik van biodiverse planten. Dit zijn planten die verschillende soorten bloemen, bladeren en vruchten hebben die als voedsel dienen voor verschillende dieren en insecten. Door biodiverse planten te gebruiken maak je jouw tuin aantrekkelijker voor bijvoorbeeld bijen en draag je bij aan het behoud van de biodiversiteit. Wat extra aandacht voor de planeet? Kies er dan voor om bio potgrond te gebruiken voor jouw planten!

Recycle & hergebruik voor een meer duurzame tuin

In plaats van wegwerpmaterialen te gebruiken, kun je overwegen om herbruikbare materialen te gebruiken in je tuin. Door herbruikbare materialen te gebruiken, kun je afval verminderen en bijdragen aan een duurzamere tuin. Dit doe je ook door bijvoorbeeld plantenbakken- en potten te scoren bij de kringloop of via Marktplaats! Ook kun je via die laatste regelmatig aanbiedingen vinden voor gratis op te halen tuintegels of zelfs planten als je een handje helpt bij het uithalen!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *