Wat kost airco? | De werking van airco, verschillende soorten en de kosten

Wat kost airco

In Nederland kan het af en toe toch wel behoorlijk warm worden. Zeker wanneer het warme weer dagenlang aanhoudt wordt het binnen erg warm. Hierdoor is het moeilijker om de temperatuur terug te brengen naar een aangenamer niveau. In die periodes verlang je steeds opnieuw naar airco, maar wat kost airco in huis nu precies?

Wat is airco?

Airconditioning – te vertalen als ‘luchtregeling’ – is een technologie waarmee de lucht in een ruimte verkoeld of verwarmd kan worden. Het regelen van de lucht en daarmee het binnenklimaat wordt gedaan met behulp van een airconditioner, het apparaat dat nodig is voor de toepassing van de technologie.

Hoe werkt airconditioning?

Je hebt dus een airconditioner nodig. Maar hoe werkt deze precies? Hoe koelt een airconditioner de lucht af waardoor de temperatuur binnenshuis afneemt?

Een airconditioner onttrekt warme lucht uit de ruimte waar deze zich bevindt, om deze vervolgens naar buiten af te voeren. Vervolgens wordt er gekoelde lucht de ruimte in geblazen. Het koelen van de lucht gebeurt door allereerst warme lucht aan te zuigen. In de airconditioner zit een koelmiddel en vervolgens wordt gekoelde lucht de ruimte in geblazen en overtollige warmte afgevoerd naar buiten, of andersom.

Zoals aangegeven kan met behulp van airconditioning een ruimte gekoeld óf verwarmd worden. Airconditioners hebben een nogal energieslurpend imago, maar juist omdat ze tegenwoordig erg zuinig zijn in verbruik wordt deze technologie steeds vaker gebruikt om ook – relatief energiezuinig – te verwarmen.

Wat kost airco

Verschillende soorten airco

Er zijn verschillende soorten airconditioning. Welk soort airco jou de beste oplossing biedt, is afhankelijk van jouw wensen en de ruimte waarin de airconditioner geplaatst zal worden. De verschillende airco’s zijn eigenlijk in 4 soorten te verdelen:

1. Split systeem airco

Een split systeem airco bestaat uit twee onderdelen: een binnenunit en een buitenunit. Deze airco is geschikt om de lucht van één ruimte te regelen.

2. Multi split systeem airco

Het multi split airco systeem kan beschouwd worden als een uitgebreidere variant van het split systeem. In geval van een multi split kunnen er meerdere binnenunits worden aangesloten op één buitenunit. Door verschillende ruimtes te voorzien van een eigen binnenunit, kan je met het multi split systeem dus meerdere ruimtes koelen met één buitenunit.

3. Airco zonder buitenunit

Waar de twee voorgaande systemen werken met een buitenunit, zijn er ook nog steeds mogelijkheden voor het plaatsen van een airconditioner als je géén mogelijkheden hebt om een buitenunit te plaatsen. Het kan bijvoorbeeld dat plaatsing aan de gevel niet is toegestaan bij jouw (huur)woning of appartement. In dat geval kun je kiezen voor een airco zonder buitenunit.

Let wel op: de compressor – een onderdeel van de airconditioning technologie – wordt gewoonlijk verwerkt in de buitenunit. Bij een airco zonder buitenunit wordt dit onderdeel in de binnenunit verwerkt. Dit zorgt ervoor dat bij een airco zonder buitenunit meer lawaai ontstaat.

4. Mobiele airco

De airco op wieltjes; je kent hem vast wel. De mobiele airco is de goedkoopste optie (ongeveer €300 – €600) en waarschijnlijk het meest bekend. Bij de mobiele apparaten voor airconditioning heb je in principe ook geen professionele installatie nodig. Een mobiele airco staat op wieltjes en is daardoor gemakkelijk van plaats – en ruimte – te veranderen. Met behulp van een slang wordt de warme lucht naar buiten afgevoerd.

Wat kost airco

Wat kost airco?

Wat kost airco? Bij een airco komen verschillende kosten kijken. Zo heb je kosten voor de aanschaf van de apparatuur, betaal je voor installatie en heb je gebruiks- en onderhoudskosten.

Staat airco op jouw wonen wensenlijstje? In de tabel hieronder worden gemiddelde prijzen voor de aanschaf van airconditioning – per type airconditioner – getoond.

Type airconditionerGemiddelde prijs
Mobiele airco€300 – €600
Split systeem airco€1.700 – €3.200
Multisplit systeem airco€3.000 – €5.750
Airco zonder buitenunit€1.300 – €2.100

De prijs voor een airco met multisplit systeem is voor een groot deel afhankelijk van het aantal te plaatsen binnenunits, die worden aangesloten op één buitenunit. Omdat het aantal binnenunits kan variëren tussen 1 tot wel 5, is er een bredere spreiding in de gemiddelde prijs.

Het vermogen van de conditioner is ook van invloed op de prijs. Het vermogen dat je nodig hebt om een ruimte goed te koelen is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de isolatie. Over het algemeen geldt dat je voor een “gemiddelde” slaapkamer een vermogen van 2.5 KW nodig hebt. Voor ruimtes tot 170 m3 gaat het om een vermogen van 5 KW. Als er vaak veel en lang zon schijnt op jouw ramen wordt het sneller warm in huis, hierdoor is er ook meer vermogen nodig om binnenshuis te koelen. Je kunt dan het beste gaan voor 7 KW.

Daarnaast speelt ook de vorm van bediening een rol. Voor bediening via WI-FI betaal je gemiddeld een meerprijs van €200.

Nu je antwoord hebt op de vraag “Wat kost airco?” zie je dat de kosten voor (de aanleg van) airco behoorlijk uiteenlopen. De kosten lopen op tot wel duizenden euro’s. Hoewel het gaat om flinke uitgaven is het een aanschaf waar je veel – en laten we hopen ook lang – plezier van zal hebben. Helaas is de spaarrente momenteel enorm laag. Op Rente.nl kun je deze spaarrente vergelijken, maar bijvoorbeeld ook een vergelijkingsopdracht uitvoeren voor een persoonlijke lening of een lening aanvragen (LET OP: geld lenen kost geld).

Hoewel de spaarrente momenteel laag is is de aanschaf van airconditioning is zeker iets wat het waard is om voor te sparen. Zie het als een investering in je woongenot!

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

  1. Interessant om er meer over te lezen. Wij twijfelen nog over het plaatsen van een airco. Als het zo warm is binnen, zou het wel welkom zijn. Maar daarna is het terug slecht weer en dan vragen we ons af of het wel de moeite is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *