DIY: Stoffen pompoenen voor in huis

DIY pompoenen herfst DIY stoffen pompoen

De herfst is het perfecte moment om lekker binnen te gaan knutselen. En om de decoratie in huis te veranderen voor het nieuwe seizoen. Daar is de herfst DIY die ik met jullie ga delen perfect voor!

Herfst DIY

Iets wat echt bij de herfst hoort zijn pompoenen! Pompoensoep, het uithollen van pompoenen voor Halloween en pompoenen als herfstdecoratie. Met decoratiepompoenen creƫer je een knusse en herfstige sfeer. Het kunnen echte zijn, van keramiek of van stof! Die kun je ook zelf maken!

Pompoen DIY stof pompoen herfst DIY

Stoffen pompoenen DIY

In deze herfst DIY ga ik je leren om zelf leuke herfstdecoratie te maken in de vorm van pompoenen. Dit doen we met stof, en je kan ze maken zoals jij dat wil. Van groot tot klein, met stoffen die bij jouw huisinrichting passen!

Benodigdheden:

Je hebt voor het maken van de pompoenen van stof een aantal materialen nodig.

  • (stof)schaar
  • ijzerdraad
  • jute touw
  • kussenvulling
  • eventueel lijmpistool (niet noodzakelijk)
  • stof

Als stof kun je verschillende dingen gebruiken, net wat jij mooi vindt! Je kunt een lap mooie stof bij de stoffenwinkel uitzoeken, maar je kunt ook een (fleece)plaid of kussenhoes gebruiken. Met teddy stof krijgt je pompoen een hele cosy uitstraling. Velvet geeft juist weer een hele luxe look!

Herfst DIY pompoen maken van stof

Stappenplan

Als alle materialen verzameld zijn is het tijd om aan de slag te gaan met de herfst DIY.

Stap 1: Zorg dat je een stoffen vierkant hebt. Heb je een andere vorm, omdat je bijvoorbeeld een deken gebruikt, knip hier dan een vierkant van. De maat is naar eigen wens. Hoe groter het vierkant, hoe groter de pompoen zal worden. Knip de stof niet te klein (denk aan minimaal 20 x 20 centimeter voor een kleine pompoen).

Stap 2: Leg in het midden van de stof (binnenkant) voldoende kussenvulling. Dit zorgt er straks voor dat jouw pompoen stevig is en vorm krijgt.

Stap 3: Neem diagonaal twee hoeken naar elkaar en leg hier een knoopje in.

Stap 4: Pak nu de andere twee hoeken en leg hier ook een knoopje in. De uiteinden van de knoop vouw je naar binnen.

Stap 5: Nu de basis is gemaakt wordt het tijd om de vorm aan te brengen. Hiervoor pak je het touw en knip je een groot stuk (afhankelijk van de grootte van je basisvorm) af. Bind deze dwars over het midden van je stoffen vorm heen, trek strak aan en leg hier een knoop in om het vast te maken. Hoe strakker je het touw aantrekt, hoe duidelijker je pompoen vorm krijgt.

Stap 6: Ga verder met het touw. Bind deze nu loodrecht op de andere lijn om je vorm, trek weer strak aan en leg het touw vast.

Stap 7: Vervolgens ga je het touw nog tweemaal door het midden van de andere lijnen binden om er echt partjes van te maken. Dit trek je ook weer strak aan en knoop je vast. Als het goed is heb je dan een ronde vorm met 8 partjes.

Stap 8: Nu gaan we het stokje voor op de pompoen maken. Knip een stuk ijzerdraad af en vouw deze dubbel, waarbij de bovenkant iets breder is en een opening heeft. Een soort lusje.

Stap 9: Wikkel het jute touw een paar keer door het lusje heen om de bovenkant te bekleden. Vervolgens wikkel je het jute touw over de rest van het ijzerdraad totdat alleen de twee uiteindes nog kaal zijn. Knoop het touw vervolgens vast zodat het om het ijzerdraad blijft zitten. Het pompoen stokje is af!

Stap 10: Prik de uiteindes van het jute pompoen stokje in het midden van de pompoen om jouw stoffen pompoen af te maken! Je kan dit extra goed bevestigen door het vast te lijmen met een puntje lijm uit het lijmpistool, maar dit is niet (altijd) nodig.

Herfst knutselen pompoen DIY

Herfstdecoratie pompoen

Als je alle stappen goed hebt gevolg heb je als het goed is een leuke stoffen pompoen gemaakt! Je kunt de stappen herhalen om meer pompoenen te maken, in verschillende kleuren, stoffen en maten. Zo maak je zelf leuke herfstdecoratie!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *