DIY bescherming Coronavirus | Zelf desinfecterende handgel maken

Zelf handgel maken coronavirus

Het Coronavirus heeft ook zijn intrede gemaakt in Nederland en desinfecterende handgel is vrijwel niet meer te verkrijgen! In dit artikel vertel ik hoe je deze zelf in een handomdraai kunt maken om extra beschermingsmaatregelen tegen het virus te nemen! Het is namelijk helemaal niet moeilijk!

Zelf handgel maken

De handgel is overal uitverkocht. Gelukkig kun je dit in een handomdraai zelf maken! Easy!

Wat je nodig hebt:

 • Een pompflesje of flacon. Je kunt ook een (leeg) zeeppompje gebruiken voor een grotere hoeveelheid. Zelf gebruik ik een reispompflesje
 • (hand)gel, bij voorkeur Aloë Vera gel
 • 96% alcohol
 • Essentiële olie
 • Mengkom, spatel en trechter
Zelf handgel maken coronavirus handgel

Hoe ga je te werk?

Voor ongeveer 100 ml: Doe 30 ml gel in de mengkom en voeg hier 70 ml alcohol aan toe. Aan deze ingrediënten voeg je een aantal (8-10 voor 100 ml handgel) druppels essentiële olie toe. Kies bijvoorbeeld voor pepermunt of lavendel. Dit geeft een frisse geur en een schoon gevoel.

Belangrijk is dat je precies te werk gaat. In geval van een te laag alcoholpercentage zal de handgel niet desinfecterend werken. In dat geval doodt het geen bacteriën. In geval van een te hoog alcoholpercentage in je product kan dit zorgen voor huidirritaties.

Meng de ingrediënten en vul met gebruik van een trechter de gekozen container met de substantie. Klaar is je desinfecterende handgel!

Zelf handgel maken coronavirus

Waarom handgel? + advies

Om jezelf te beschermen tegen het Coronavirus wordt aangeraden om vaker en zeer gronding je handen te wassen. Zeep je handen goed in – minimaal 20 seconden – en spoel de zeep daarna met water weg.

Ben je niet in de gelegenheid om je handen te wassen? Gebruik dan een handgel, mét alcohol. Om deze goed zijn werk te laten doen wrijf je deze in totdat je handen droog aanvoelen. Bij voorkeur was je je handen tóch gewoon grondig met zeep. Handgel doodt namelijk niet alle bacteriën!

UPDATE:

Inmiddels is dit blogartikel opgepikt door EditieNL en hebben zij een item gemaakt waarin benoemd wordt dat Rob Geus het zelf maken van handgel afraadt. Dit in verband met huidirritatie die kan optreden door een te hoge concentratie alcohol. Hij raadt aan om desinfecterende handgel in de winkel aan te schaffen. Zoals je wel begrijpt is dit artikel geschreven naar aanleiding van de tekorten aan handgel in de winkel. Wanneer er geen mogelijkheid is om handen te wassen kun je beter wél handgel gebruiken. Ook al is die zelfgemaakt. Liever iets dan niets, toch?! En wat is nu een geïrriteerde huid ten opzichte van het Coronavirus?

Misschien vind je dit ook interessant

37 reacties

  1. Dat heb ik precies hetzelfde! Ik vind het altijd al fijn om handgel bij te hebben, maar nu is het nergens meer te krijgen. Succes!

   1. Inmiddels is inderdaad ook pure alcohol lastig te verkrijgen. Houd de drogisterijen in de gaten, maar kijk ook eens online of bij de hobbyzaak!

    1. De meeste Kruitvat filialen hebben nog de alcohol flesjes (96% en 70%). Kijk in het rek met schoonmaakproducten. Kost 2 tot 3 euro per flesje.

  1. 8-10 druppels voor 100 ml handgel! Etherische olie is zeer geconcentreerd en geeft dus een sterke geur af. Kijk dus ook wat jij fijn vindt!

 1. Ik heb nog een ander recept zonder alcohol. Dus als je daar een heel klein scheutje bij doet dan heb je wel goede handgel die niet irriterend is aan de handen.

  1 eetlepel (15ml) plantaardige glycerine
  30 druppels Tea Tree essentiële olie
  10 druppels Lavendel essentiële olie
  100 ml. aloe vera gel
  5 gram xanthaangom

  Glazen maatbeker
  Staafmixer
  Zeepdispenser
  Flesje/potje om de handgel in te bewaren

  Zo maak je het:

  Verzamel alle ingrediënten in een glazen maatbeker en mix deze met een staafmixer.
  Is de handgel nog heel vloeibaar? Voeg dan nog een beetje xanthaangom toe en mix dit weer met de staafmixer, zo wordt de handgel dikker.
  Laat de gel een paar minuten staan om de xanthaangom zijn werk te laten doen.
  Voeg extra xanthaangom toe tot de gewenste dikte is bereikt.
  Giet je gel in een zeepdispenser, vanuit de zeepdispenser vul je steeds een klein flesje of potje met de desinfecterende handgel.

 2. laat die Geus de neus het nou bij zijn eigen keuken e.d houden,zelfgemaakte handgel is net zo goed,oke je moet de verhoudingen wel binnen het voorgeschrevene houden uiterraard,maar als het nou niet voorhanden is in de winkels,is dit toch nog altijd een prima alternatief……………!

  1. Begrijp ik goed dat het structuur meer vloeibaar is dan gel? En troebel van kleur dan de kleurloze variant in de winkel?
   Werkt dit ook voor 70% alcohol als 96% nergens te verkrijgbaar is?

   1. De structuur is inderdaad vrij vloeibaar. Zorg wel dat de ingrediënten echt goed gemixt zijn! De kleur van het product hangt af van de gel die je gebruikt. Helaas heb je echt pure alcohol nodig! Wanneer je 70% gebruikt zal het alcoholpercentage in de handgel te laag zijn. Dan geeft het je nog wel een schoon gevoel, maar heeft het absoluut geen werking!

 3. Meer vertrouwen in eigengemaakte producten dan in rob geus,heeft een zeker sponsor , gebruik al jaren dit soort dingen maak ook eigen huidzalf ,nog nooit huid irritatie gehad.mijn dochter wel uitgebeten handen van die van drogist!

 4. Ik heb pas de helft van de alcohol gebruikt, maar het nu al super vloeibaar dat ik me niet kan voorstellen dat dit nog gel wordt. Wat doe ik verkeerd? Ik heb 60 ML gel en daar heb ik nu 70 ML alcohol bij gedaan, maar dus de andere 70 ML alcohol moet er dus nog bij

  1. Ik wilde net reageren! Een mixer of blender werkt inderdaad het beste. Heel goed roeren en mixen. Als het in je container zit nog een keer goed schudden. Fijn dat het gelukt is!

    1. Nee, gebruik absoluut geen Bio Ethanol. Dit wordt gebruikt als brandstof en hieraan zijn vaak giftige stoffen en zuren toegevoegd. NIET DOEN DUS!

  1. Ik heb 50 ml alcohol en 20 ml Aloe Vera gel gebruikt (dan wordt het dus meer riching 60% ipv 70%) en stevig geschud in een reisflesje van 100 ml. Hoewel de gel oplost blijft het volledig vloeibaar, ik heb geen gelstructuur gekregen, dwz het wordt niet “stevig” (mogelijk is de vloeistof wel iets dikker dan normaal). Je merkt wel dat er een gel laagje op je handen achterblijft. NB ik heb zelf geen olie toegevoegd (geen behoefte aan de geurstof).
   Ik vermoed dat het wel dikker wordt als je nog meer gel toevogt maar heb begrepen dat je boven de 60% dient te blijven omdat het anders niet meer effectief is.
   Ik heb ook 70% alcohol en 30% water gebruikt, dat is natuurlijk volledig vloeibaar, overigens eigenlijk prettiger (maar onhandig want het kliedert snel natuurlijk).
   Dank Charlotte voor het voorbeeld en iedereen voor de discussie. Succes aan iedereen!

  1. Handzeep spoel je niet voor niets weg met water, omdat dit niet is om in je handen te laten trekken. Dit gaat plakken. Gebruik dus Aloë Vera gel! Dit heeft nog meer positieve effecten!

  1. De structuur van de handgel blijft over het algemeen meer vloeibaar dan gel. Zorg dat het goed gemixt is en schud eenmaal in het reisflesje nog een paar keer goed. Dan ben je ready to go!

  1. Je kunt verschillende aloë vera gel gebruiken. Bij Action, bij de beauty schappen, vind je bijvoorbeeld een ronde pot met 96 % Aloë Vera gel van het merk Betty’s. Deze is prima!

 5. Er moet inderdaad alcohol in zitten.
  Je hebt verschillende soorten virussen. Sommigen krijg je dood met alcohol, andere niet. De “envelopvirussen” zoals Corona hebben een hoesje van eiwit om zich heen dat het virus beschermt.. Daar zitten ook wat vettige stoffen in, die afgebroken worden door alcohol. Gelukkig is het huidige Corona-virus dat de COVID-19 (aka Corona) veroorzaakt, ook zo’n envelopvirus.

 6. Is de verhouding wel goed? De gel blijft aan de bodem zitten terwijl ik wel goed gemengd had. Moet even schudden met het flesje. Tis wel dunner als dat je in de winkel de desinfecterende gel koopt.

 7. wij hebben gebruik 200ml aloe vera gel, 466 ml isopropanol 99.9% alc. (dus verhouding 30:70) in een rvs maatbeker. Op het moment van mengen werd het mengsel troebel en bleef troebel, hoe lang we ook hebben geroerd (met een klutser). Het mengsel bleef ook waterdun. We hebben tot twee keer toe 5mg xanthaangom toegevoegd. Het mengsel werd slechts gering lobbiger en blijft een soort van suspensie (bij het laten rusten ontstaat een bodem van neergeslagen prut). We hebben ook 30 druppels ess. olie (sinaasappel) toegevoegd en 15 ml glycerine.
  Ach het doet denk ik wel waarvoor we het maken maar echt presentabel als (transparante) gel is het niet.

  Wat doen we fout?

 8. Bij het mixen werd de maatbeker warm (lauw), er kwam dus een verbinding tot stand die warmte veroorzaakte. Nadien koelde het weer af. De gel was wel perfect en trekt snel in zonder plakkerig gevoel. Maar vandaag slaat die plots helemaal roze uit ! Zowel in mijn plastieken flesjes (recuperatie) als in mijn glazen flesje. Wat is er aan de hand? En kan het kwaad?

  1. Oei, dat klinkt niet goed! Ik raad u aan het product niet meer te gebruiken en in het vervolg de ingrediënten handmatig te mengen. Bijvoorbeeld met een spatel, zoals beschreven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *