Een ode aan het VAVO-college

Een ode aan het VAVO onderwijs
Je bent gezakt. En nu? Vorig jaar ben ik gezakt voor mijn einddiploma. Ik koos ervoor om mijn diploma alsnog te halen via een andere weg, namelijk via het VAVO. En nu? Nu ben ik geslaagd!

Disclaimer:

Even een kleine disclaimer! In dit artikel schrijf ik over mijn eigen ervaring en mijn eigen avonturen. Iedereen ervaart onderwijs op zijn eigen manier, onthoud dat goed. Voor mij is het VAVO-college een perfecte uitkomst geweest!

Gezakt voor het eindexamen, en nu?

Vorig jaar deed ik eindexamen Havo. Ik stond er niet heel goed voor toen ik mijn eindexamen inging. Geen dikke onvoldoendes, maar wel alles op het randje. Aan het begin van het jaar liep ik een hersenschudding op waardoor ik veel gemist heb én ik deed stiekem ook veel te weinig! Niet slim, maar ja. De periode voor en tijdens mijn examens zag ik het licht. Ik maakte een goede planning en hield mij eraan. Helaas was het te laat en zakte ik voor mijn eindexamen. Wat doe je dan?

Na het telefoontje met het nieuws dat ik gezakt was ben ik samen met mijn ouders naar school gegaan. Hier heb ik mijn mentor en de decaan gesproken om te overleggen en de mogelijkheden te bekijken. Een herkansing was ‘mogelijk’, maar de kans dat ik het nog zou halen was nihil. Ik moest namelijk een 7,9 halen voor Wiskunde A om alsnog te slagen, een vak dat ik erg moeilijk vind.

Ook het VAVO kwam ter sprake. Mijn ouders stonden hier niet echt om te springen, maar mij sprak het erg aan. In overleg met de decaan heb ik afgesproken om Wiskunde A wel te herkansen en ondertussen na te denken over het VAVO. Waarom ik toch ging herkansen terwijl ik weet dat het voor mij persoonlijk niet haalbaar is om hier alsnog een hoog cijfer voor te halen? Als je de kans krijgt móet je het natuurlijk altijd proberen, daarnaast kon ik op deze manier mijn onvoldoende voor Wiskunde A ophalen waardoor ik dit vak op het VAVO-college niet opnieuw hoefde te volgen.

Wat is het VAVO?

VAVO staat voor Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs. Waarom volwassen? Het VAVO vind zijn oorsprong in onderwijs aan volwassenen en veel mensen hebben er ook dit beeld nog bij. Onderwijs gericht op volwassenen én les in de avonduren! Nou…dat is dus niet (meer) zo.

Zelf heb ik gekozen voor het VAVO-college in Den Bosch. Zij bieden de opleidingen Mavo, Havo en Vwo aan (jong)volwassenen die het reguliere onderwijs om welke reden dan ook moeten óf willen verlaten. Via het VAVO-college krijgen zij de mogelijkheid om alsnog het einddiploma te behalen en hiermee toegang te krijgen tot een eventuele vervolgstudie.

Voor elk vak dat je volgt wordt de stof uit de examen- en voor examenklas in één jaar doorgelopen en afgesloten. Mogelijk wordt het aantal vakken dat je nog moet afronden verdeeld over twee jaar. Deze lessen vinden overdag plaats! Soms is dit wenselijk om de kans van slagen te vergroten, bijvoorbeeld in het geval van een groot aantal vakken of een persoonlijke situatie.

Charlotte op het VAVO-college

Uiteindelijk heb ik er dus voor gekozen om mijn einddiploma te gaan halen via het VAVO-onderwijs. Omdat ik nét niet geslaagd was leek dit voor mij een goede keus, ik hoefde namelijk niet veel vakken te volgen. De motivatie om het gehele schooljaar, inclusief alle vakken, over te doen was er niet. Daarnaast was ik ook toe aan een nieuwe omgeving.

Na mijn onvoldoende voor Wiskunde A opgehaald te hebben met de herkansing, moest ik nog één onvoldoende kwijt om te slagen. Ik stond onvoldoende voor Geschiedenis en Aardrijkskunde. Twee vakken die ik erg moeilijk vind, ik koos er dan ook voor om het vak Geschiedenis opnieuw te volgen en i.p.v. Aardrijkskunde voor Spaans el. te gaan. Een taal is niet mijn ding, laat dat duidelijk zijn. Maar… ik was toe aan iets nieuws én ik heb Spaans nodig voor de vervolgstudie die ik wil volgen.

Per vak heb je 2 x 1,5 uur les per week. Omdat ik met twee vakken dus alleen maandagochtend, donderdagochtend en vrijdagmiddag op school te vinden was is discipline een must. Maar in plaats van vakken die ik al gehaald heb opnieuw te volgen had ik door mijn keuze voor het VAVO ook de ruimte voor andere (leuke en nieuwe) dingen! Ik heb echt de tijd gehad voor dingen die ik graag doe, iets waar ik erg dankbaar voor ben.

En nu? Nu ben ik geslaagd!

Gisteren legde ik mijn laatste toets af voor Spaans el. en vanochtend was mijn cijfer al bekend. Spaans el. kent geen eindexamen, waardoor ik nu dus geslaagd ben met een 7 gemiddeld voor Spaans.

Ik moest één onvoldoende kwijt, en dat is gelukt. Aardrijkskunde heb ik laten vallen en daarvoor in de plaats kom dus mijn cijfer van Spaan el.

Ik heb een fantastisch jaar gehad. Voor het eerst heb ik mij écht op mijn plek gevoeld op school en heb ik zelfs het plezier gevonden in leren. Ik vond het géén probleem om naar school te gaan dankzij mijn twee fantastisch leuke, fijne en goede docenten! De ruimte om naast school dingen te doen die ik graag doe, zoals bloggen, heeft mij ook erg goed gedaan.

Vakantie

Nu ik geslaagd ben heb ik dan ook vakantie, maar liefst 5 maanden lang. Is het je al opgevallen dat er maandag een extra artikel online gekomen is en er vandaag normaal ook niet gepubliceerd wordt? De komende maanden ga ik meer bloggen! En nu… nu ga ik nog even een blij dansje doen en genieten van mijn vakantie.

 

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *