Wat is goedkoper: thuiswerken of naar kantoor gaan?

Wat is goedkoper: thuiswerken of naar kantoor gaan?

Sinds de coronacrisis is het helemaal in; thuiswerken. Maar nu de ergste gevolgen van de coronacrisis voorbij lijken te zijn, is het tijd om na te denken of het beter is om terug te keren naar kantoor, of toch de werkgever te vragen om een deel van de week lekker thuis te mogen blijven werken. Het kan immers best fijn zijn om een dagje vanuit huis te werken. Maar of dat altijd even aantrekkelijk is, is maar de vraag. Want de energieprijzen zijn hoger dan ooit. Wellicht is het terugkeren naar kantoor financieel gezien toch interessanter? Je leest het in dit artikel.

Wat kost thuiswerken?

Nu de energieprijzen wereldwijd stijgen, is het maar de vraag of het goedkoper is om thuis te werken of naar het werk gaan aantrekkelijker is. De hybride manier tussen thuiswerken en op kantoor heeft geen lang leven voor zich door de energiecrisis, zo wordt vermoed. Het scheelt je tijd en kosten qua reizen, maar daarentegen verbruik je wel meer stroom dan als je niet thuis bent. Bijvoorbeeld door de verwarming aan te zetten of een kopje koffie te zetten. Een dag thuiswerken kostte in maart zo’n 3 euro per dag. Inmiddels ligt dat bedrag natuurlijk alweer stukken hoger! Dat terwijl afhankelijk van de regelingen via jouw werkgever, deze vaak maar ongeveer de helft vergoedt.

Bovendien is het ook belangrijk om een goede smartphone te hebben om het thuiswerken soepel te laten verlopen. Bijvoorbeeld voor het vergaderen via Teams of Zoom. Daarvoor heb je wel een goede camera nodig, die je bijvoorbeeld vindt in de iPhone 14 Pro met abonnement. Apple heeft de selfiecamera van dit nieuwe toestel dit jaar een flinke upgrade gegeven. Daarnaast zie je nu precies wanneer je aan het bellen bent aan de hand van de Dynamic Island. Op de plek waar de selfiecamera zit, zie je nu geluidsgolven lopen en andere nuttige informatie tijdens het bellen. Handig voor het thuiswerken! Ook geeft een abonnement zekerheid die je goed kan gebruiken. Zo weet jij zeker dat je bereikbaar bent én altijd online. Werkt de wi-fi thuis even niet mee? Dan maak je eenvoudig een hotspot met je databundel! Ook heb je maandelijks vaste lasten voor het abonnement en weet je dus waar je aan toe bent wat betreft de kosten. Dat is natuurlijk wat anders bij een variabel gas- en energiecontract…

Energieverbruik thuiswerken

Een laptop opladen kost zo’n 8 cent per dag. Wil je de nieuwste iPhone 14 Pro opladen, dan kost dit ongeveer 1 cent per dag. Voor die paar cent per dag hoef je dus niet te overwegen om terug te gaan naar kantoor. Maar dan ben je er nog niet, want ook de prijzen van het gasverbruik zijn aanzienlijk gestegen. Gemiddeld betaal je namelijk zo’n 12,50 euro per dag aan gasverbruik. Het maakt niet uit of je naar je werk gaat of niet. Dit bedrag is vastgesteld aan de hand van je gewoontes zoals douchen, koken of het eten van een warme maaltijd. Als je naar kantoor gaat in plaats van thuiswerkt, kun je daarop bijna 4 euro per dag besparen.

Besparen op thuiswerken

Daarmee zou thuiswerken in principe duurder kunnen zijn dan naar het werk gaan. Maar houd er wel rekening mee dat je dan ook te maken krijgt met reiskosten. Een reiskostenvergoeding van 19 eurocent per kilometer weegt bij lange na niet meer op tegen de daadwerkelijke kosten die je maakt voor je woon werkverkeer. Door de hoge benzinekosten kom je daardoor mogelijk niet uit en dan is thuiswerken weer goedkoper.

Je kunt wel besparen op de kosten van thuiswerken, bijvoorbeeld door de kachel een graadje minder te zetten of een elektrische deken te gebruiken terwijl je met je laptop op de bank ligt. In andere gevallen is het toch beter om eens te overwegen vaker naar kantoor te gaan in deze dure tijden. Op die manier kun je flink besparen op je gas- en energiekosten en zie je je collega’s ook nog eens.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *