Business Chick | Ondernemen is risico’s nemen! (aansprakelijkheid)

Startende Ondernemer Aansprakelijkhei zzp Aansprakelijkheisverzekering
Risico’s zijn part of the deal wanneer je gaat ondernemen. Zonder het nemen van risico’s kom je namelijk niet ver en groeien jij en je bedrijf vaak niet verder. Sommige risico’s zijn echter te groot om zelf te kunnen dragen. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de rechtsvorm, toebehorende aansprakelijkheid en een goede aansprakelijkheidsverzekering.

Bij ondernemen horen risico’s

Risico’s zijn part of the deal. Je wilt tenslotte met je onderneming groeien! Hiervoor is het nodig om risico’s te nemen.

Sommige risico’s zijn echter te groot om zelf te dragen. Wanneer je ook nog eens aansprakelijk gesteld wordt kan dit heel wat narigheid met zich mee brengen. Voor jou als ondernemer, werkgever of bestuurder, maar mogelijk ook voor jouw privévermogen.

Aansprakelijkheid afhankelijk van rechtsvorm, wees op de hoogte!

Het is belangrijk om te weten hoe de aansprakelijkheid bij jouw onderneming geregeld is. Aansprakelijkheid is namelijk afhankelijk van de rechtsvorm. Heeft jouw rechtsvorm rechtspersoonlijkheid of is dit een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid? Wees goed op de hoogte van de rechtsvorm van jouw onderneming en bijbehorende aansprakelijkheid!

Aansprakelijkheid bij rechtspersonen

Bij een rechtsvorm mét rechtspersoonlijkheid wordt de onderneming als het ware gezien als een handelsbekwaam persoon. De onderneming heeft dezelfde rechten en plichten als een natuurlijke persoon én heeft zelfstandig bezittingen en schulden.

  • Besloten Vennootschap (BV)
  • Naamloze Vennootschap (NV)
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

Bij een onderneming met rechtspersoonlijkheid zijn jij en je eventuele partner niet aansprakelijk voor schulden van het bedrijf. Weer ervan bewust dat er altijd uitzonderingen zullen zijn, bijvoorbeeld bij aantoonbaar wangedrag- en beleid.

Aansprakelijkheid bij niet-rechtspersonen

Bij een niet-rechtspersoon wordt en géén onderscheid gezien tussen privé- en zakelijk vermogen. Wanneer jouw onderneming géén rechtspersoonlijkheid heeft en je in de problemen komt, dan kunnen schulden op jouw privévermogen verhaald worden. Er kan zelfs aanspraak gedaan worden op het vermogen van jouw partner wanneer hier niets voor is geregeld!

  • Commanditaire Vennootschap (CV)
  • Vennootschap onder Firma (VOF)
  • Eenmanszaak
  • Maatschap

A lot like LOT. is bijvoorbeeld een eenmanszaak. Dit houdt in dat ik volledig aansprakelijk ben voor alle handelingen binnen A lot like LOT, ook op financieel gebied. Er wordt géén onderscheid gemaakt tussen het privé- en zakelijk vermogen. In geval van schulden binnen de onderneming kan ik dus ook mijn privévermogen kwijtraken.

Een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering biedt bescherming tegen aansprakelijkheid

Zoals je ziet draagt ondernemen veel risico’s met zich mee. De grootte van de risico’s is mede afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming. Heeft deze wel of geen rechtspersoonlijkheid? Het is dan ook belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de risico’s, aansprakelijkheid en mogelijke gevolgen. Je verdiepen in een goede bedrijfsaansprakelijksheidverzekering kan daarom geen kwaad. We kunnen het beter belangrijk noemen! Hiermee kun je je beschermen tegen aansprakelijkheid.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *