Werp een nieuw licht op je wanddecoraties

Gastblog: Niemand houdt van lege kale muren. Ook jij hebt vast wel een paar mooie dingen aan de wand hangen. Maar wist je dat je die nog eens extra tot hun recht kunt laten komen met de juiste objectverlichting? Met objectverlichting, ook wel bekend als schilderijverlichting, kun je in één klap veel verbetering aanbrengen in je interieur. Het creëert sowieso meer sfeer in huis dankzij het indirecte sfeerlicht: het geeft je ruimte meteen een luxe afwerking. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat je je schilderij of wanddecoratie extra fraai kunt uitlichten. Dankzij de schilderij verlichting komt je wandobject mooier, gedetailleerder en kleurechter naar voren.

Schilderijverlichting: een kwestie van balans

Je kunt objecten aan de wand op verschillende manieren verlichten. Daarbij moet je met een aantal zaken rekening houden. Zo is de hoogte/afstand tot het wandobject van belang (standaard is op 1/3e van de hoogte van het plafond). Ook moet de lichtbundel in ieder geval recht van voren komen, zodat je schaduwen voorkomt. De afstand van je lamp tot het schilderij speelt ook een rol: hoe groter die afstand, des te groter je schilderij kan zijn. Bij hoge muren is een armatuur van 70cm vaak het beste. Ten slotte kun je spelen met de warmte (kleur) en de felheid van het licht. Meestal is LED warmwit (2700 K) vanaf 3,5 Watt ideaal. LED is overigens altijd geschikter dan halogeen, omdat halogeen veel meer stroom verbruikt en ook Uv-straling afgeeft, waar schilderijen niet blij mee zijn. Je ziet het: er is nogal wat om rekening mee te houden!

Slimme verlichting

Wil je het jezelf een stukje gemakkelijker maken? Dan kun je ook eens kijken of een flexibel schilderij ophangsysteem met geïntegreerde schilderijverlichting iets voor je is. Dat is een speciaal ontworpen ophangsysteem voor schilderijen inclusief verlichtingsarmaturen of spotjes. Omdat je alles flexibel kunt verplaatsen, hoef je je dus nooit meer druk te maken over het bepalen van de juiste hoogte/afstand. Nog een stapje verder gaat de ‘slimme verlichting’. Daarmee kun je warmte, felheid of kleurtoon zelf instellen of veranderen wanneer je maar wilt. Van fris licht in de ochtend tot warm licht in de avond. Je regelt het gewoon vanaf een app op je mobieltje en vervolgens heb je alles onder controle, van kleurnuances instellen tot dimmen. Met de timer-functie bepaal je vooraf al wanneer je de verlichting laat aangaan.

Gewoon even vragen…

Er zijn niet veel aanbieders van dit soort geavanceerde en geïntegreerde systemen. Maar de marktleider en pionier op dit gebied is meteen ook een goede en vertrouwde keuze. Je vindt er een enorm assortiment verlichting, dat net zo flexibel werkt als de schilderij ophangsystemen zelf. En je kunt er altijd terecht voor een deskundig advies. Ook niet onbelangrijk als je met nieuwe dingen aan de slag gaat…

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *