Een openhaard in huis? Redenen om er wel of niet aan te beginnen

openhaard in huis

Als iemand die zelf een openhaard in huis heeft gehad, kan ik zeker zeggen dat het een heerlijke toevoeging is. Ik genoot ervan om in de winteravonden naar het knetterende vuur te kijken terwijl ik op de bank zat met een kop warme chocolademelk of thee. Het geeft een gevoel van rust en comfort dat echt heerlijk is!

Voordelen van een openhaard in huis

Een haard in huis kan enorm sfeervol zijn! Een elektrische sfeerhaard kan prachtig staan in een modern interieur, maar voor veel mensen heeft een echte authentieke openhaard meer karakter. ’s Avonds op de bank bij de warme gezelligheid van de haard… heerlijk!

Verwarmen met een haard

Een openhaard is niet alleen maar voor de sfeer. Het kan ook helpen om je huis op te warmen tijdens de koude wintermaanden. Hoewel moderne manieren van een huis verwarmen efficiënter zijn dan verwarmen met een openhaard, kan het een waardevolle toevoeging zijn. De openhaard zorgt voor extra warmte in de woonkamer en maakt het leven in de winter een stuk aangenamer.

Elektriciteit valt uit

De openhaard kan ook gebruikt worden als alternatief voor elektriciteit: In gebieden waar de elektriciteit vaak uitvalt, kan een openhaard een goed alternatief zijn voor verwarming en het koken van voedsel. Gelukkig is dit in Nederland niet vaak het geval, maar mocht het eens voorkomen dan kan de openhaard opeens extra goed van pas komen!

Waarde van je huis

Een openhaard kan de waarde van een huis verhogen. Veel mensen zien het als een luxe en zullen meer betalen voor een huis met een openhaard. Zeker nu er steeds strengere richtlijnen komen voor het plaatsen van een houtkachel in huis vinden mensen die een huis kopen het vaak een extra pluspunt als deze al in het huis zit!

Nadelen van een openhaard

Er zijn echter ook enkele nadelen aan het hebben van een openhaard. Ze kunnen moeilijk en duur zijn om te installeren en ze vereisen regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de schoorsteen en het vervangen van de haard. Bovendien kan het vuur gevaarlijk zijn als het niet op de juiste manier wordt beheerd. Bij het vuur blijven en het goed in de gaten houden is van levensbelang!

Ook moet je haardhout kopen. Als je de openhaard vaak gebruikt kunnen de kosten voor het hout best wel oplopen. Je kunt dan beter kiezen voor houtbriketten. Deze zijn duurder dan haardhout, maar het brandt ook beter én langer. Hierdoor bespaar je uiteindelijk dus geld!

Al met al denk ik dat de voordelen van het hebben van een openhaard in huis opwegen tegen de nadelen. Als je veel waarde hecht aan sfeer in huis in ieder geval. Het is een heerlijke toevoeging en het is echt genieten tijdens de koude en donkere wintermaanden!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *