Dit moet je weten over houten vloeren

Houten vloeren wat moet je weten

Met een houten vloer haal je iets unieks in huis. Doordat het een natuurproduct is, is géén stuk hetzelfde. Dit zorgt voor een prachtig resultaat. En een houten vloer gaat – met de juiste verzorging – ontzettend lang mee! Alles wat je moet weten over houten vloeren ten opzichte van laminaat en PVC lees je in dit artikel!

Houten vloer vs. laminaat

Tegenwoordig wordt er vaker gekozen voor een laminaat- of PVC vloer dan voor houten vloeren. Dat is vooral omdat je deze vloeren makkelijker en goedkoper (zelf) kan leggen. Ook is een laminaatvloer en PVC onderhoudsarm. Als de vloer ligt heb je er vrij weinig omkijken naar.

Maar waarom zou je niet voor een houten vloer kiezen? Een houten vloer brengt veel meer karakter aan je huis. Elke vloer is uniek en in tegenstelling tot laminaat of PVC wordt het patroon niet herhaald. Hierdoor krijg je een prachtige, karakteristieke en sfeervolle basis in je huis!

Ook gaat een houten vloer veel langer mee in tegenstelling tot de andere vloeren. Bij een laminaat en PVC vloer hangt de levensduur vooral af van de dikte van de slijtlaag. Een houten vloer gaat door gebruik ‘leven’ en krijgt meer karakter, maar door deze goed te onderhouden blijft hij erg netjes. Is de houten vloer echt toe aan een goede opknapbeurt? Door deze licht op te schuren en vervolgens te behandelen met olie- of lak is de vloer weer als nieuw en kan hij er weer jaren tegenaan! Let op: de mogelijke behandelingen zijn afhankelijk van het soort houten vloer.

Verschillende houten vloeren

De ene houten vloer is de andere niet. Er is keuze uit veel verschillende soorten hout voor je vloer, waardoor je kan kiezen voor hetgeen het beste bij jou past. Opties zijn onder andere:

  • Massief houten vloeren
  • Gelamineerde houten vloeren
  • Meerlaagsparket
  • Eikenhouten vloeren
  • etc.

Elk soort houten vloer heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is dus belangrijk om goed vooronderzoek te doen en je te laten adviseren door een specialist zoals Europa Parket. Zo is een massief houten vloer makkelijk op te schuren en opnieuw te behandelen, maar is deze wel gevoeliger voor vocht.

Meerlaagsparket en gelamineerde houten vloeren zijn over het algemeen steviger, stabieler en beter bestand tegen vocht, maar zijn daarentegen niet altijd op te schuren.

Houten vloer behandelen

Zoals aangegeven is de behandeling van je houten vloer afhankelijk van het soort hout. In het bijzonder bij massief houten vloeren, is het belangrijk om de juiste behandeling te kiezen om de levensduur te verlengen en het uiterlijk te behouden. Deze vloeren kunnen worden afgewerkt met olie, lak of was. Olie trekt diep in het hout en versterkt de structuur, terwijl het de vloer een rijke en warme uitstraling geeft. Lak daarentegen vormt een harde, beschermende laag bovenop het hout, waardoor de vloer bestand is tegen slijtage en vlekken. Was zorgt voor een zachte, satijnachtige afwerking en is bijzonder geschikt voor het beschermen van antieke vloeren.

Ook voor houten vloeren geldt: voorkomen is beter dan genezen. Om grote krassen te voorkomen is het verstandig om meubelpoten te voorzien van vilten dopjes. Ter bescherming van jouw prachtige houten vloer!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *