Hoe ontstaat een verslaving?

Hoe ontstaat een verslaving?

Gastblog: Verslaving is een probleem dat vele mensen treft. Of het nu gaat om alcohol, drugs, roken, gokken of eten, verslaving kan het leven van mensen verwoesten en hen voor altijd veranderen. Maar hoe ontstaat een verslaving eigenlijk? Is het genetisch bepaald, of hebben omgevingsfactoren hier de overhand? In deze blog zullen we het hebben over de oorzaken van verslaving en de factoren die erbij betrokken zijn.

Wat is een verslaving?

Verslaving is een ziekte die niet van de ene op de andere dag ontstaat. Het bouwt zich geleidelijk aan op, en het kan zich ontwikkelen tot een chronische aandoening die moeilijk te behandelen is. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ​​van verslaving. Hieronder noemen we er een aantal:

Genetica

Een van de belangrijkste risicofactoren voor verslaving is de familiegeschiedenis van verslaving. Mensen die afkomstig zijn uit gezinnen met een hoog risico op verslaving, lopen zelf ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van een verslaving. Hoewel genetica het risico kan vergroten, is het alleen niet voldoende om een verslaving te veroorzaken. Omgevingsfactoren en gedrag spelen hierbij ook een rol.

Omgevingsfactoren

De omgeving waarin iemand opgroeit en leeft, kan ook een belangrijke factor zijn bij het ontstaan ​​van een verslaving. Mensen die zijn blootgesteld aan chronische stress, trauma’s en dakloosheid hebben een hoger risico op verslaving. Ook mensen die opgroeien in gezinnen waar alcohol- of drugsgebruik gemeengoed is, hebben meer kans op verslaving.

Gedrag

Verslaving is ook sterk verbonden met bepaald gedrag. Als iemand gewend is om te drinken of drugs te gebruiken om met stress om te gaan of om zich te vermaken, kan dit leiden tot een verslaving. Ook mensen met een impulsief of sensationeel gedragsprofiel hebben meer kans op verslaving.

Hersenchemie

Wanneer iemand drugs of alcohol gebruikt, verandert de chemie in de hersenen. Deze veranderingen kunnen resulteren in verlangen naar meer en een fysieke afhankelijkheid van hetgeen waar men verslaafd aan is geraakt. Naarmate de verslaving voortduurt, wordt het steeds moeilijker om te stoppen en ontstaan er onthoudingsverschijnselen bij afname. Dit kan leiden tot het misbruiken van andere middelen die de symptomen van onthouding kunnen verzachten, waardoor het probleem verergert.

Psychische aandoeningen

Er is een breed scala aan psychische aandoeningen zoals depressie, angst en PTSS, die gepaard gaan met een verhoogd risico op verslaving. Mensen met psychische aandoeningen gebruiken drugs of alcohol vaak om hun symptomen te beheersen, wat leidt tot een toename van misbruik en afhankelijkheid.

Kamp jij met een verslaving? Ga dan naar www.cacnverslavingszorg.nl

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *