Energie besparen met raamdecoratie

Energie besparen met raamdecoratie

Wist jij dat je met raamdecoratie energie kan besparen? Er zijn eindeloos veel raambekleding opties. Met het maken van de juiste keuze voor slimme raamdecoratie kun jij energie besparen. Maar wat is een slimme energiebesparende raamdecoratie optie?

Energiebesparende raamdecoratie

Raamdecoratie kan je helpen om energie te besparen. Dit komt door de isolerende werking ervan. Raamdecoratie helpt je om in de winter de warmte binnen te houden en om het in de zomer koel te houden in huis. Dit heeft natuurlijk invloed op je verbruik van verwarming of airconditioning en vloerkoeling. Energiebesparing dus!

Eigenlijk kunnen bijna alle soorten raamdecoratie energiebesparend werken. Het is grotendeels afhankelijk van hoe je ermee omgaat en van andere factoren, zoals het soort glas, materiaal van de raamdecoratie en de grootte van het oppervlak.

Isolatiewaarde van raamdecoratie

Hoe goed de raambekleding isoleert is van invloed op je energiebesparing. De isolatiewaarde wordt gemeten aan de hand van een U-waarde. Hoe lager deze waarde, hoe meer warmte wordt behouden. En dit is wat van invloed is op jouw energiebesparing (en -rekening)!

Aansluiting op ramen

De aansluiting op ramen is van groot belang voor het besparen van energie met raamdecoratie. Wanneer de raamdecoratie niet goed aansluit op het raam zal de lucht tussen het raam en de raambekleding in de rest van de ruimte komen. Dit is niet fijn wanneer je koude lucht in de winter, of warme lucht in de zomer, buiten wil houden, en de rest juist binnen. Wanneer de raambekleding goed aansluit op het raam zorg je dat de lucht tussen het raam en raambekleding goed gescheiden blijft van de rest van de ruimte. Zo bespaar je energie!

Gordijnen

Een veel gekozen soort raamdecoratie is het gordijn. Ook deze voor de hand liggende optie kan bijdragen aan energiebesparing. De mate ervan hangt af van het soort gordijn en materiaal, maar ook aan het gebruik.

Het is belangrijk om geen gordijnen voor de verwarming te hangen. Dan komt de warmte namelijk niet goed in de ruimte, omdat de warme lucht tussen de gordijnen en het raam komt. Onder veel ramen zit een radiator. Is dit bij jou ook het geval? Dan kun je beter kiezen voor rolgordijnen of wellicht korte gordijnen op maat.

Beste keuze

Wil je graag energie besparen met slimme raamdecoratie? Dan zijn dubbele plisségordijnen met een speciale aluminium coating een van de betere keuzes. Een (dubbel) plisségordijn heeft een goede aansluiting op het raam en een isolerende werking. De warmte reflecterende aluminium coating zorgt voor een nog betere isolatie!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *