Business Chick | Er komt administratie bij kijken + online boekhouden

Online boekhouden administratie
Ik sta ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een eigen bedrijf, yay! Helaas komen er ook minder leuke dingen bij kijken. Zo moet ik als ondernemer een administratie onderhouden. Laten we eerlijk zijn, boekhouden is niet het leukste wat er is. Wat moet je allemaal in je administratie verwerken? En hoe ga je je administratie verzorgen? Ga je zelf offline of online boekhouden? Of besteedt je dit uit?

Diverse keuzes in boekhouden

Administratie is een van de belangrijke dingen waar je mee te maken krijgt als zelfstandige. Een goede boekhouding is essentieel. Deze zorgt ervoor dat je op een juiste manier je aangifte inkomstenbelasting en aangifte omzetbelasting kunt doen.

Er zijn natuurlijk verschillende manieren om de boekhouden te verzorgen, hierin kun je een aantal keuzes maken. Je kunt zelf offline of online boekhouden. Veel mensen kiezen er echter ook voor om de gehele boekhouding uit te besteden. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van beide.

Wat hoort er allemaal bij de administratie?

Misschien is het je nog niet helemaal duidelijk wat allemaal onderdeel is van de administratie, dat kan. In principe behoren alle gegevens die vast worden gelegd over je onderneming tot de administratie. De Belastingdienst deelt hiervoor een handig lijstje met voorbeelden:

 • kasadministratie (ook kladaantekeningen) en kassabonnen
 • financiële aantekeningen, zoals het inkoop- en verkoopboek
 • tussentijds gemaakte controleberekeningen
 • ontvangen facturen en kopieën van verzonden facturen
 • bankafschriften
 • contracten, overeenkomsten en andere afspraken
 • agenda’s en afsprakenboeken
 • correspondentie
 • software en databestanden

Afhankelijk van je onderneming komt hier meer bij kijken. Bijvoorbeeld wanneer je een zakelijke auto rijdt.

Het is belangrijk dat je je administratie goed op orde hebt en dat dat zo blijft. Er geldt namelijk een bewaartermijn van maar liefst 7 jaar voor de administratie van je bedrijfsproces!

Online boekhouden

Zoals je ziet is die administratie nog wel een dingetje. Wanneer je er als kleine ondernemer voor kiest om de boekhouding zelf te verzorgen kan het dan ook handig zijn om hier wél een hulpmiddel bij te gebruiken.

Er is verschillende online boekhoudsoftware beschikbaar, welke jou kunnen helpen bij het bijhouden van een administratie. Ik raad je dan ook aan om verschillende online boekhoudsoftware te vergelijken. Je kunt dan een keuze maken in welk hulpmiddel bij jou en je onderneming past.

Misschien vind je dit ook interessant

12 reacties

 1. Hier sta ik vanaf deze zomer ook voor, want dan start ik officieel als zelfstandige (in bijberoep)
  Ik kijk er niet naar uit, maar het hoort er nu eenmaal bij en inderdaad het geeft voldoening als het allemaal in orde is.

  Liefs, Eva
  http://www.dark-rebel.com

  1. Ik ben nog maar net begonnen en houd nu alles nog bij in Excel! Daarnaast houd ik ook een papieren administratie in map bij. Later zal ik vast en zeker ook gebruik gaan maken van online tools, maar wil hier nu nog niks voor betalen.

 2. ik heb het echt moeten leren, niet dat het zo moeilijk is, en ik kon ook nog gebruikt maken van het on-line boekhoud programma van mijn echtgenoot, maar het vraagt gewoon een bepaalde discipline…

 3. Administratie is echt een ramp! Maar echt serieus, dat is ongeveer het enige dat me nog tegenhoudt om een eigen bedrijf te beginnen. Zo geen zin in papieren rompslomp.
  Wat gebruik jij zelf eigenlijk?

 4. Ja een ramp vond ik dat toen ik zelfstandige was. Ik ben er echt superslecht in en ik heb nu nog last van de naweeën.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *