Voorkomen is beter dan genezen: zo ga je onkruid in je tuin tegen

Onkruid voorkomen in je onderhoudsarme tuin

Voorkomen is beter dan genezen. Dat geldt ook voor het onkruid in je tuin. Gelukkig zijn er maatregelen die je bij het aanleggen van je tuin kan nemen om onkruid tegen te gaan. Ontdek wat jij kan doen om onkruidgroei te minimaliseren en zo te zorgen voor een onderhoudsarme tuin.

Regelmatig tuinonderhoud

Allereerst is het belangrijk dat je je tuin grondig onderhoudt. Op die manier geef je onkruid geen kans om zich te hechten en te vermengen met je beplanting. Daarnaast is het aan te raden om onkruid tijdig te wieden. Wacht niet te lang met het verwijderen van onkruid, want dan dringt het dieper de grond in en is het moeilijker om het eruit te krijgen. Onkruid gaat namelijk waar jij niet bij kan…

Slimme tuinaanleg voorkomt onkruid

Ga je een nieuwe tuin aanleggen? Dan zijn er een aantal voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Misschien denk je dat het aanleggen van een zone met grind of bodembedekker zorgt voor een onderhoudsarm gebied, maar dat is alleen als je het slim aanpakt. Zorg er daarom voor dat je onder de stenen anti-worteldoek legt. Dit doek gemaakt van polyester zorgt er namelijk voor dat er geen onkruid kan groeien tussen het grind of de gekozen bodembedekker. Dat scheelt weer onkruid verdelgen! Tegelijkertijd laat het wel water door, waardoor dit gewoon wegloopt in de grond en het ook bij beplanting gebruikt kan worden.

Ook is het verstandig om de beplanting in je tuin te mulchen. Dit houd in dat je de grond waar de plant in staat en het gebied daaromheen bedekt. Dat doe je met mulch: ook wel een organische bodembedekker. Dit helpt om onkruidgroei in je tuin tegen te gaan omdat het onkruid onderdrukt. Deze moet meer moeite doen om te kunnen groeien. Afhankelijk van de gekozen bodembedekker brengt deze nog meer voordelen, zoals bijvoorbeeld het verbeteren van de grondkwaliteit of het vasthouden van vocht.

Onkruidwerende planten

Een andere manier om onkruid het groeien onmogelijk te maken is het planten van bodembedekkers. Dit zijn kruipende planten die de bodem begroeien. Deze groene bodembedekkers begroeien de grond zo dicht dat zonlicht niet meer tot de bodem komt, waardoor onkruid geen kans meer krijgt om te groeien.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *