5 tips tegen pigmentvlekken in je gezicht

tips tegen pigmentvlekken

Heb je last van donkerbruine of zwarte vlekjes in je gezicht? Grote kans dat het pigmentvlekken zijn. Deze plekjes ontstaan door een overmatige aanmaak van melanine. Dit kan gestimuleerd worden door zonlicht, maar ook door hormonen en cosmetica. Omdat pigmentvlekken in je gezicht nogal opvallen, zijn ze je waarschijnlijk een doorn in het oog. Daarom wil je er misschien iets aan doen. In dat geval komen de volgende 5 tips vast en zeker van pas. 

1. Smeer je in

Zoals we in de intro al aangaven, kan zonlicht ervoor zorgen dat je lichaam meer melanine aanmaakt. Zit je vaak en veel met je gezicht in de zon? Dan kun je vroeg of laat te maken krijgen met pigmentvlekken. Je verkleint deze kans door je goed in te smeren voordat je de deur uit gaat. Doe dit op zonnige dagen iedere twee uur opnieuw. Het kan bovendien helpen om een hoed of pet te dragen, want hiermee valt er minder direct zonlicht op je gezicht. 

2. Breng appelazijn aan op je huid

Heb je inmiddels al meerdere pigmentvlekken in je gezicht? Dan wil je misschien weten of er ook manieren zijn om ze te verwijderen. Die zijn er zeker! Ga de plekjes bijvoorbeeld eens te lijf met appelazijn. Het appelzuur in dit product doodt de bacteriën en versnelt het herstelproces van je huid. Doe wat appelazijn in een bakje, dompel hier een wattenschijfje in en wrijf er vervolgens mee over de pigmentvlekken in je gezicht. Laat de appelazijn zes minuutjes intrekken en was het er vervolgens af. 

3. Verwijder dode huidcellen

Als je pigmentvlekken wilt voorkomen, is het verstandig om dode huidcellen zo nu en dan te verwijderen. Door de aanmaak van nieuwe huidcellen schilfert namelijk ook het pigment af. Je denkt nu misschien direct aan scrubben, maar het is beter om met behulp van peeling gezicht pigmentvlekken tegen te gaan. Waar je bij scrubben dode cellen van de huid schraapt, worden ze bij peeling – ook wel exfoliëren genoemd – losgemaakt van je huid.

4. Gebruik vitamine C

Veel huidverzorgingsproducten bevatten vitamine C. Dit is niet voor niets, want deze vitamine kan helpen om verschillende huidproblemen tegen te gaan. Zo helpt vitamine C om pigmentvlekken in je gezicht aan te pakken, zeker in de vorm van een I-ascorbinezuur. Als je dit op je gezicht aanbrengt, lichten de vlekjes op en worden ze kleiner. Het voordeel hiervan is dat ze minder opvallen. Het is wel belangrijk dat jij je huid ook goed beschermt tegen zonlicht als je een huidverzorgingsproduct met vitamine C gebruikt om pigmentvlekken te bestrijden.

5. Camoufleren met make-up

In plaats van verwijderen kun je pigmentvlekken ook camoufleren met make-up. Hierbij is het van belang dat je eerst een primer aanbrengt op je huid voordat je daadwerkelijk met make-up aan de slag gaat. Een primer maakt je huid egaal, waardoor je pigmentvlekken goed kunt ‘bedekken’. Extra bijkomstigheid van een primer is dat je make-up in de loop van de dag minder snel vervaagt. Je voorkomt zo dat pigmentvlekken alsnog zichtbaar worden.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *