Muren verven | Tips voor kleurkeuze en voorbereiding

Kleur muurverf

Ben je toe aan een verandering in de uitstraling van je interieur? Denk dan eens aan het verven van een muur. Met een (nieuwe) kleur op de muur verander je eenvoudig de uitstraling en sfeer van je interieur, zonder dat je meubels hoeft te vervangen. Lees de tips voor het kiezen van een kleur muurverf en de voorbereiding!

Kleur muurverf kiezen

Het schilderen van een muur in de woonkamer, keuken of slaapkamer begint met het kiezen van een kleur. Dat kan best lastig zijn, want de keuze is enorm. Een tintje lichter, een tintje donkerder of met een andere ondertoon. Omdat het kiezen van de perfecte kleur muurverf lastig is geef ik je graag een aantal tips.

1. Doe online inspiratie op

Voor een eerste oriëntatie is het handig om online inspiratie op te doen. Op blogs, via Pinterest of op Instagram is namelijk enorm veel interieur inspiratie te vinden. Kijk welke kleuren en tinten worden gebruikt die je aanspreken en bij je interieur zouden passen. Vind je een muurkleur heel mooi? Schroom dan niet om de eigenaar te vragen om welke kleur muurverf het gaat als dit niet al wordt vermeld.

2. Neem verfstalen mee naar huis

Als je een beetje een idee hebt van welke kleuren je mooi lijken kun je bij de bouwmarkt verfstalen halen. Kaartjes met verschillende kleuren, in verschillende tinten. Zo kan je deze thuis op je gemak bekijken en vergelijken alvorens je een keuze maakt.

Hang vervolgens een selectie aan kleurenkaartjes een tijdje naast elkaar, op de te verven muur. Zo kun je de kleuren goed vergelijken. Ook met verschillende lichtval, zoals daglicht, schemering en de verlichting in huis.

3. Test de kleur muurverf met een verftester of kleine verfpot

Wanneer je eruit denkt te zijn welke kleur het gaat worden, of nog twijfelt tussen 2 á 3 kleuren, is het verstandig om nog een test te doen. Zo ben je er zeker van dat het de juiste keuze is alvorens je een grote hoeveelheid verf aanschaft en er veel werk in steekt.

Vaak worden er verftesters aangeboden. Flexa heeft bijvoorbeeld eigen kleurtesters waarin een kleine vachtrol zit verwerkt. Zo kun je de kleurtester gemakkelijk aanbrengen op de muur zonder tussenkomst van verfgereedschappen. Van andere merken kun je vaak een kleine hoeveelheid of een tester potje aanschaffen. Een houten meubel schilderen is ook iets wat je kunt doen met testers muurverf.

Door eerst een klein beetje verf uit te proberen op de muur controleer je of de kleur inderdaad is wat je in gedachten had. Ook kun je op deze manier zien hoe de verf opdroogt en wat de dekking is. Mocht het toch niet helemaal zijn wat je zoekt, dan heb je in ieder geval nog geen grote hoeveelheid verf gekocht en kun je verder met de zoektocht naar de kleur die wel perfect is voor jouw project!

Muurverf kopen

Wanneer je overtuigd bent van je kleurkeuze is het tijd voor het kopen van muurverf. Zorg dat je weet hoe groot de te schilderen oppervlakte is, zodat je kan berekenen hoeveel verf je nodig hebt voor het muren verven. In de bouwmarkt kan een verkoper je hierin adviseren.

Let op: je kunt beter teveel verf kopen dan te weinig. De kleur kan per batch namelijk iets afwijken en ook wanneer je de kleur opnieuw bij moet laten mengen zal deze altijd iets afwijken. Daarnaast kun je het schilderen van de muur het best per volledige laag doen.

Voorbereiding voor het schilderen van muren

Wanneer de benodigdheden zijn gekocht is het bijna tijd voor het echte werk. Maar een goede voorbereiding is al het halve werk! Heeft de muur oneffenheden? Werk deze dan eerst weg om het mooiste resultaat te krijgen. Dit doe je bijvoorbeeld met muurvuller voor gaatjes en een speciaal vlekken-voorstrijkmiddel voor vlekken op de muur.

Zorg dat je voordat je gaat verven de randen van de muur goed afplakt met schilderstape. Doe dit ook met bijvoorbeeld stopcontacten en plinten. Zo bescherm je dingen die niet onder de verf moeten komen en krijg je de strakste lijnen in je schilderwerk. Bescherm vervolgens de ondergrond, je vloer, door deze af te dekken met een verfzeil. Je wil natuurlijk niet dat je mooie vloer onder de verf komt te zitten!

Als je de verfkleur hebt gekozen, de muur hebt voorbereid, alles hebt afgeplakt, je vloer hebt beschermd en de juiste materialen in huis hebt is het tijd om aan de slag te gaan met muren verven!

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *