Wat weet jij over verlichtingsbehoefte?

Functioneel of sfeerlicht

Licht is een onmisbaar element in ieder interieur. Of het nu gaat om het creëren van de juiste sfeer met een mooie tafellamp of het zorgen voor functionele verlichting met een bureaulamp op je werkplek. Met het juiste licht breng je je woonruimte pas echt tot leven! Daarvoor moet je wel het verschil tussen functioneel en sfeerlicht begrijpen en weten wat jouw lichtbehoefte is.

Een lamp die past bij je woonstijl

Elk interieur heeft zijn eigen charme en persoonlijkheid. Dit zie je niet alleen terug in de keuze van meubels en decoraties, maar zeker ook in de verlichting. Bij een Japandi interieur of Scandinavische woonstijl passen andere lampen dan in een industrieel interieur. Bij mijn woonstijl – een kleurrijke combinatie van hotel chique, art deco en hollywood glamour – combineer ik graag gouden lampen. Ook designlampjes met glazen elementen vind ik enorm tof!

Het verschil tussen functionele- en sfeerverlichting

Laat ik beginnen met het zeggen dat verlichting het een óf het ander is. Er is ook een heuse overlap die ervoor zorgt dat verlichting zowel functioneel als sfeervol is. Maar in de basis kan verlichting worden ingedeeld in twee categorieën: sfeerverlichting en praktische verlichting.

  • Sfeerverlichting: Zoals de naam al doet vermoeden, is sfeerverlichting bedoeld om een bepaalde sfeer te creëren. Dit type verlichting is vaak zachter en wordt gebruikt om bepaalde delen van een kamer te accentueren of om een gezellige, ontspannen sfeer te creëren.
  • Praktische verlichting: Dit is functioneel licht. Denk aan een bureaulamp die je nodig hebt om goed te kunnen werken, of de heldere lichten in een keuken waardoor je veilig kunt koken.

Wat is jouw verlichtingsbehoefte?

Wanneer je op zoek gaat naar verlichting voor je woonruimte, is het belangrijk om te weten wat je precies nodig hebt. Zoek je een functionele bureaulamp die je helpt bij het lezen of werken? Of ben je op zoek naar die ene eyecatcher die jouw woonkamer helemaal compleet maakt?

Een bureaulamp moet bijvoorbeeld helder genoeg zijn en verstelbaar om oogvermoeidheid te voorkomen. Terwijl een eyecatcher voor in de woonkamer misschien minder licht hoeft te geven, maar wel een uniek design moet hebben dat past bij jouw interieurstijl.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *