5 mooie manieren om iemand te bedanken

Kaartje sturen

Wil je iemand bedanken? Daar kunnen veel redenen voor zijn! Misschien heeft iemand iets voor je gedaan, of het nu om iets kleins of groots gaat. Het is mooi om de ander dan te bedanken. En dit kun je op allerlei manieren doen! In dit artikel ontdek je tips.

Schrijf het op

Je kunt het bedankje opschrijven. Zo is het toch net wat specialer dan wanneer je het gewoon uitspreekt. Een kaart maken is daarom perfect om iemand te bedanken. Hoe persoonlijker je het kaartje maakt met bijvoorbeeld een opbeurende tekst voor kaartje, kan je het heel persoonlijk maken. Je kunt bijvoorbeeld een foto aan een kaart toevoegen, of een mooie quote. Denk verder na over de tekst die je op de kaart schrijft. Ga je voor een snel bedankje of maak je er een wat langer verhaal van? Dat is uiteraard helemaal aan jou.

Cadeau geven

Je kunt iemand ook bedanken door een cadeautje te geven. Combineer het met een kaartje sturen, of geef het cadeautje op een ander moment. Probeer goed in te schatten waar je de ander blij mee maakt. Dat telt immers zeker mee. Met bepaalde cadeautjes zit je eigenlijk altijd wel goed. Geef een luxe reep chocolade, een bloemetje, beauty producten of een drankje cadeau. Je kunt ook aan een origineler cadeau denken. Let er goed op of degene die je wilt bedanken de laatste tijd nog iets heeft laten vallen wat je perfect als cadeautje kunt geven. Een nieuwe tas, een kamerplant of sokken: het kan natuurlijk van alles zijn. Als je de ontvanger van het cadeautje goed kent, is het vaak ook al makkelijker om een mooi cadeau te verzinnen.

Doe-cadeau organiseren

Wil je liever iets samen doen om de ander te bedanken? Dan is een doe-cadeau een perfecte optie. Neem hem of haar mee op een uitje. Ga bijvoorbeeld ergens gezellig iets drinken of een hapje eten, en trakteer. Of maak er een unieker uitje van. Bezoek een concert, ga naar het theater of ga zelfs een weekendje weg: het is maar net wat er gepast is. Zo maken jullie meteen een dierbare herinnering samen. Dat is des te leuker als er bijvoorbeeld een moeizame tijd achter de rug ligt, waar hij of zij jou bij heeft geholpen. Maar ook als de hulp van een lichtere aard is geweest, is een doe-cadeau nog altijd welkom. Een uitje organiseren is immers nooit verkeerd!

Iets terugdoen

Je kunt je dank ook laten blijken door iets voor de ander terug te doen. Doe dit direct, of juist op een later moment – wanneer hij of zij jou een keer nodig heeft. Het is mooi om dit voor elkaar te kunnen betekenen. Dit ligt ten grondslag aan een innige band, met bijvoorbeeld een familielid of vriend. Signaleer dus goed wanneer de ander jouw hulp nodig heeft, waarmee dan ook. Sta klaar voor een goed gesprek en bied een luisterend oor. Ga bij de ander langs bij ziekte of andere problemen. Maar je hulp kan ook praktischer van aard zijn. Bied bijvoorbeeld eens aan om de boodschappen te doen of te helpen in het huishouden, om maar iets te noemen. Of gaat de ander een spannend moment tegemoet, zoals een sollicitatie? Bied dan juist aan om een sollicitatiegesprek na te spelen, waarin jij je voordoet als werkgever. Zo help je de ander op weg bij de voorbereiding. En na afloop vraag je hoe het gesprek is gegaan. Op die manier zijn er voor veel situaties verschillende manieren van hulp te bedenken!

Spreek het uit

De laatste tip: durf je vooral uit te spreken als je de ander wilt bedanken. Het kan een beetje ongemakkelijk voelen, maar de ander stelt het juist zeker op prijs. Zo is immers duidelijk dat het belangrijk is geweest voor jou, wat altijd genoemd mag worden. Je kunt het zeggen, maar dus ook opschrijven – dat is misschien net wat makkelijker. Het ligt er natuurlijk ook maar net aan waar de ander je bij heeft geholpen.

Iemand bedanken kan op allerlei manieren. Je kunt de bovenstaande tips ook combineren, als dat je wens is! Wie ga jij bedanken?

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *