10 x tips voor op de vrijmarkt

tips voor op de vrijmarkt Koningsdag verkooptips
27 april is het weer Koningsdag (meer mensen die nog steeds Koninginnedag zeggen? Oeps). Deze dag staat ook wel bekend als dé dag van de vrijmarkt waar jong én oud zijn spullen verkoopt. In dit artikel deel ik 10 tips voor op de vrijmarkt, namelijk voor het verkopen én voor het scoren van de leukste koopjes!

5 x tips voor op de vrijmarkt om te verkopen

 1. Houd rekening met het weer

  Is het regenachtig? Grote kans dat er minder bezoekers zijn, maar ook dat je die paraplu net wat sneller verkoopt. Wanneer de weersvoorspellingen minder zijn maar je toch besluit om op de vrijmarkt te gaan staan, sla dan wat regenponcho’s in. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de verkoop!

 2. Food & drinks verkoopt altijd!

  Let wel op de regels van jouw gemeente, op sommige plekken mogen etenswaren en dranken niet verkocht worden door particulieren. Mag dit op jouw vrijmarkt wel? Lucky you, want deze producten verkopen altijd!

  Houd hierbij wel ook rekening met het weer. Wanneer het zonnig en warm is zijn gekoelde frisdranken en flesjes water natuurlijk goede handel, verkoop hier dan ook een lekker waterijsje bij! Is het toch écht Nederlands regenachtig weer? Bied dan een warme drank aan zoals koffie, thee of chocomel. O ja, de meeste mensen houden ook wel van een lekkere (oranje) koek!

 3. Prijs je producten vooraf

  Het is fijn als jij vooraf je prijzen al bedacht hebt. Zo hoef jij niet nog na te denken wanneer iemand jou de prijs vraagt van dat éne boek. Wanneer je op dat moment nog flink na moet denken krijgen mensen wellicht de indruk dat je geen idee hebt van de waarde en krijg je te maken met (onzin)biedingen. Houd er wel rekening mee dat de meeste mensen altijd wat proberen af te dingen, tel er dus een klein bedrag bovenop.

  Door je producten vooraf te prijzen verkoop je ook gemakkelijker aan de wat meer verlegen mensen (ikke dus!). Doordat de prijs aangegeven staat kunnen zij bedenken of zij jouw product voor de prijs graag willen hebben, zonder dat ze hiernaar hoeven te vragen. Héél fijn!

 4. Zorg voor een goede uitstraling van je kleed / kraam

  Een georganiseerde en eventueel gedecoreerde kraam trekt aandacht! Mensen kunnen gemakkelijk je producten screenen en hun oog valt vanaf een afstand al op jouw mooie product. Hoewel door goed zoeken en grabbelen vaak de mooiste koopjes gevonden worden, houden de meeste mensen ervan om gemakkelijk te ‘winkelen’.

 5. En een gezellige uitstraling van je eigen koppie!

  Koningsdag gaat vooral om de grote gezelligheid. Straal deze dan ook uit! Zelfs als je niks met Koningsdag hebt en enkel op de vrijmarkt staat om van je spullen af te raken + een centje te verdienen, is dit ontzettend belangrijk! Kleed je in het oranje, feestelijk en over de top. Dat hoort nou eenmaal bij deze dag en dus ook bij jouw marketing-strategie!

  tips voor op de vrijmarkt Koningsdag verkooptips

5 x tips voor op de vrijmarkt om te kopen

 1. Ga vroeg, héél vroeg

  Ben je op zoek naar de mooiste spulletjes en unieke pareltjes? Ga vroeg, héél vroeg. In dit geval is het slim om er als de kippen bij te zijn, de mooie en unieke spullen verkopen namelijk het snelst. Wanneer je pas ’s middags de vrijmarkt bezoekt is er grote kans dat deze producten allang weg zijn. Iemand was je voor!

 2. Bezoek meerdere vrijmarkten

  Door het bezoeken van meerdere vrijmarkten (in jouw regio) en daarmee kleedjes / kramen en mensen die van hun spullen af willen, heb je ook een grotere kans om écht iets moois te scoren!

 3. Loop nog een rondje!

  Ben je alle kraampjes langs gelopen? Loop een paar uurtjes later versneld nog een rondje over de vrijmarkt. Vaak vullen mensen hun kleed op een later moment aan met een nieuwe voorraad spullen. Wie weet vind je daar nog iets leuks tussen!

 4. Ga laat, tegen het einde van de vrijmarkt

  Op zoek naar de ultieme koopjes? Dan ga je, in tegenstelling tot een eerdere tip, juist pas tegen het einde van de dag richting de vrijmarkt. Koningsdag en daarmee de vrijmarkt loopt tegen zijn einde, de mensen gaan naar huis en ruimen hun spullen op. Vaak gaat het hier om producten waar de verkopers graag vanaf willen. Wanneer zij deze niet meer kunnen verkopen of de kans klein achten, worden veel van deze producten extreem goedkoop of zelf gratis aangeboden. Snel nog een rondje aan het einde van de dag dus!

 5. Hoe zit het met afdingen?

  Vaak zijn de producten op een vrijmarkt eerlijk geprijsd, ga hier dan ook gewoon in mee en betaal een eerlijke prijs voor een producten. Daar wordt iedereen een stuk blijer van!

  Desondanks is het een feit dat de meeste mensen op de vrijmarkt staan om hun ‘rommel’ op te ruimen. Koop je meerdere dingen bij één verkoper? Dan mag je natuurlijk best vragen of ze er een leuk prijsje van willen maken! Mocht je nou een product vinden dat je graag wilt hebben maar welk toch wel wat te hoog geprijsd is, laat dit dan weten aan de verkoper en doe een (serieus, alsjeblieft?) bod. Je weet maar nooit!

Hoe ziet jouw Koningsdag eruit? Wat zijn jouw ultieme tips voor op de vrijmarkt?

 

Misschien vind je dit ook interessant

1 reactie

 1. Haha ik heb ook nog steeds over Koninginnedag! Goede tips! Ik vind het inderdaad ook altijd wel zo fijn als de spulletjes duidelijk geprijsd zijn, hoef je ook niet te gaan vragen hoeveel het kost en kun je rustig zelf alvast nadenken of je het voor die prijs wil, of dat je liever nog even verder kijkt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *