Knutselen voor herfst en Halloween

Knutselen Herfst Halloween

Ben je al toe aan de bruine blaadjes, Pumpkin Spice lattes en griezelige versiering? In deze blog vind je de leukste ideeën om lekker te gaan knutselen en DIY voor de herfst en natuurlijk Halloween. Met welk project ga jij gelijk aan de slag?

Herfst knutselen

De herfst is het uitgelezen seizoen om lekker te knutselen. Niet alleen het veranderende weer nodigt uit om lekker binnen te blijven, maar juist die veranderende weersomstandigheden zorgen ervoor dat je aan de knutsel kunt met voorwerpen uit de natuur. Denk aan denneappels, eikeltjes, mooie bruine bladeren en natuurlijk de pompoenen waarmee veel mensen de mooiste decoratie knutselen voor Halloween. Knutselen kun je natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wil, maar houd in gedachten dat er voor elke leeftijd en elk vaardigheidsniveau een leuk knutsel te bedenken is. In deze blog vind je zowel moeilijke als makkelijke knutsel ideeën. Kies wat het beste past bij jou!

Herfst en Halloween knutselen voor kinderen

Ga je met kinderen aan de slag om te knutselen voor de herfst, bekijk dan zeker eens de knutselideeën hieronder. 

Spinnenweb met draad en kastanje

Als nog nooit een spinnenweb hebt gemaakt van een kastanje, satéprikkers en draad, ben je dan wel jong geweest? Deze superleuke en vooral makkelijke knutsel is er eentje die je kinderen ook best wel even zoet houdt. Hoe je het maakt? Simpel!

Neem een kastanje en prik er 6 satéprikkers in. Als je kastanje nog wat hard is, kun je het beste met een prikpen de gaatjes voor prikken. Vervolgens wikkel je de draad steeds met een lusje om de satéprikker heen. Als de satéprikkers helemaal vol zijn, is je spinnenweb klaar. Je maakt het natuurlijk af met een nepspinnetje, maar je kunt er natuurlijk ook een zelf maten met zwart chenilledraad. 

Dieren maken met herfstbladeren

Na een fijne herfstwandeling waarbij je de mooiste bladeren in alle kleuren hebt verzameld, kun je bij thuiskomst lekker aan de slag met dit toffe knutselproject. Knip en plak de bruine, groene, gele en rode bladeren om er verschillende dieren van te maken. Een mooi knutselidee voor de wat oudere kinderen. Hieronder zie je wat voorbeelden ter inspiratie.

Rupsen van kastanjes

Een leuke activiteit met jonge kinderen is het verzamelen van kastanjes en er lekker mee gaan knutselen. Bijvoorbeeld het maken van deze leuke rupsjes. Let op: deze activiteit vergt wel wat voorbereiding voor jou als ouder. Je maakt deze rupsjes namelijk met ijzerdraad waar je de kastanjes aan rijgt. Hiervoor knip je een stuk ijzerdraad (ongeveer 20-25 cm) en buig een uiteinde met een tangetje tot een oogje, zodat de kastanjes er niet af kunnen vallen. De kastanjes zelf moet je eerst even doorprikken, bijvoorbeeld met een prikpen, een speciale kastanjeboor of je boormachine met een heel dun boortje. Als het ijzerdraad vol is, buig je het uiteinde ook weer zo dat er een oogje ontstaat. Geef je rups nog voelsprieten met satéprikkers en maak het gezichtje af met wiebeloogjes.

Spookachtige lantaarns van melkflessen

Zoek je een simpel knutselproject? Deze spookachtige lantaarns maak je van plastic melkflessen. Met een permanent marker teken je er gezichtjes op. Aan de achterkant van de fles snij of knip je een luikje, zodat je er een lampje in kunt zetten. Toffe decoratie voor op de kinderkamer of bij de voordeur.

Herfst en halloween knutselen voor volwassenen

Iedereen kan en mag knutselen, maar voor volwassenen is het toch een stuk leuker als je bijvoorbeeld iets kunt maken waarmee je je huis kunt decoreren, en iets wat niet direct regenboog en glitterlijm schreeuwt. Hieronder vind je een aantal leuke suggesties voor herfst en Halloween DIY, maar nét een beetje volwassener.

Paddenstoelen decoratie voor in huis

Als je houdt van het zelf maken van decoratie voor alle jaargetijden, is @SoCelebrate een ontzettend leuk account om te volgen. Het hele jaar door vind je daar leuke DIY tips voor decoratie in en om het huis. Net zoals deze mooie, natuurgetrouwe geverfde houten paddenstoelen. Je kunt deze houten paddenstoeltjes kopen bij de knutselwinkel, maar ongetwijfeld vind je ze in het seizoen ook bij Action, Wibra of bijvoorbeeld Temu. Het verven doe je met acrylverf, die je ook bij bovengenoemde winkels zeker zult vinden.

Zet de paddenstoeltjes neer of hang ze op, je kunt er alle kanten mee op!

Krans met eikeltjes

Je huis mooi in de herfstsferen lukt zeker met deze prachtige krans. Gebruik hiervoor een strokrans (verkrijgbaar bij tuincentra of in het seizoen bij Action) en lijm de eikeltjes, die je natuurlijk hebt geraapt tijdens een heerlijke herfstwandeling, met een lijmpistool goed vast. Je kunt de krans in huis gebruiken, maar hij staat natuurlijk ook prachtig aan de voordeur.

Herfsthangers met gedroogde sinaasappel en dennenappels

Een toffe DIY die niet alleen leuk is om te maken, maar die ook je huis nog eens heerlijk laten ruiken. Maak een prachtige herfsthanger met een gevonden tak, wat touw, dennenappels en gedroogde sinaasappels. Of maak kleine hangers met plakjes gedroogde sinaasappel, een kaneelstokje en een paar houten kralen. 

Sinaasappels drogen doe je gemakkelijk in de oven. Snijd de sinaasappels in plakjes van 3-4mm dik. Verwarm de oven op 100 graden, leg de plakjes sinaasappels (of ander citrusfruit) op een rooster en laat het zo’n 2 tot 2,5 uur drogen. Je kunt de plakjes eventueel van tevoren wat bestrooien met poedersuiker, daar gaan ze extra van glanzen. 

Pompoenen beschilderen

We kennen allemaal het pompoenen uithollen en uitsnijden van spookachtige gezichten wel, maar wist je dat je pompoenen ook heel leuk en stijlvol kunt beschilderen? Het beste gebruik je hiervoor acrylverf. Schilder patroontjes of gezichtjes, je kunt er alle kanten mee op. Het leuke aan deze DIY is dat het er een is die zowel voor kinderen als volwassenen geschikt is.

Stoffen pompoen maken

Last but not least: mijn eigen DIY stoffen pompoenen! Vorig jaar maakte in namelijk zelf decoratie pompoenen met stof, kussenvulling, touw en een stukje ijzerdraad. Lees de uitgebreide blog over stoffen pompoenen knutselen als je ze zelf ook wil maken. Het leuke is dat je zo makkelijk pompoenen maakt die passen bij jouw interieur! Ik koos zelf voor een – hoe kan het ook anders – glimmende velvet stof.

Misschien vind je dit ook interessant

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *